Семейство маслинови.

Родина-Азия, Аравийския п.о., Закавказие, Северен Кита. В културата са разпространени няколко вида жасмин. Това са листопадни или вечнозелени лиани с много ароматен цвят, с непретенциозно отглеждане ако се съблюдава режим на зимуване.

Жасмин Самбак Jasminum sambac - лиана или пълзящ храсталак, с одървесени и космати  стъбла. Листата са срещуположно поставени, голи или слабоокосмени, овални или яйцевидни до 10 см дълги. Съцветието е като четка.

Съвети по отглеждането
Температура : Около 15 градуса.
Обича висока влажност на почвата и въздуха. През пролетта и лятото поливайте редовно и наторявайте на всеки 2 седмици с тор богат на фосфор (10-15-10), за да подпомогнете развитието на цветни пъпки. През есента и зимата поливайте, когато субстратът засъхне.
Пресаждане: Пресаждането може да направите на пролет, след като прецъфти.
Торене: От апри до август на 2 седмициПонася добре пулверизиране.

Осветление: Слънчево до полусенчесто място. Най-често това е място с източно или западно изложение. Необходимо му е около 4 часа директна слънчева светлина на ден.

Размножаване: Чрез семена и полувдървенили се резници през пролетта и лятото.

Съвет 
Всички сортове жасмин се нуждаят от период на застудяване, преди да образуват цветни пъпки. Това е и причината някой от отглеждащите ги да не успяват да ги накарат да цъфнат повторно. След цъфтежа на закрито, пресадете, подкастрете и изнесете на открито слънчево място. Това ще осигури здраво растение с множество нови клонки и пъпки.

Вредители по жасмина

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина. Средите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба:Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди, напръскайте с разтвор на актелик

Белокрилките се заселват от долната страна на най-младите листа. През деня те стоят неподвижно и само при обезпокояване (раздвижване на леторастите) се разхвърчават на къси разстояния и отново кацат по долната страна на листата. През нощта са активни и прелитат от едни растения на други. Те избират най-младите листа по върха на растенията или на разклоненията. В една група има по 10-15 и повече яйца в зависимост от културата и степента на окосмяване на листата по долната страна. Ларви, които смучат сок главно по долната страна на листата и по-ограничено - от листните дръжки, стъблата и плодовете.
Мерки за борба:Тя е ефективна, само когато всички мероприятия - агротехнически, химични, биологични, физико-механични и др. са съчетани в единна система и са съобразени с плътността на популацията и възрастовата и структура. Извършва се дву-трикратно третиране през 6-8 дни с контактно действащи инсектициди.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама