www.parkove.bg / Справочник - Флора / Пахиподиум /Мадагаскарска ..

Пахиподиум /Мадагаскарска палма/ - Pachypodium

Семейство куртови.

Пахиподиумите (Pachypodium) са много интересни стъблени сукуленти.Техният естествен ареал на разпространение обхваща засушливите райони на Африка и Мадагаскар. На гръцки названието им означава “дебел крак”, което точно съответства на формата на ствола. Родът им е малоброен – в него има само 20 вида, но затова пък всичките са декоративни. Между тях има гиганти, достигащи до 10 м височина, а други са дребни, през сухия период, когато са без листа, напомнят купчина чакъл.
 У нас може да се намери така наречената мадагаскарска палма (P. lameri), известна и като слонски крак. Тя няма нищо общо с палмите, само най-общо външно напомня за тях. Стъблото е много дебело, месесто и осеяно с остри бодли, у нас достига до 1 м височина. Тънките тесни листа с наситено зелен цвят са разположени на върха му. Цъфти с изключително красиви, приличащи на жълти звезди, цветове. Това, за съжаление, при нашия климат се случва много рядко. При нараняване растението отделя отровен млечен сок.

Съвети по отглеждането
Температура:  Растението е топлолюбиво, около 25-27°С през лятото. През зимата не по-ниска от 15°С. Не понася преовлажняване на кореновата система. През лятото е добре да се изнесе на открито в градината или на балкона.
Осветление: За пахиподиума е нужно светло слънчево място. Расте добре на южен прозорец.
Поливане:  През пролетта и лятото ( от май до септември) умерено, почвата се поддържа влажна непрекъснато. Ако поливането не е достатъчно, растението може да хвърли листата си. След опадване на листата, до образуването на новите издънки, на практика не се полива. Пахиподиум късостеблен се полива оскъдно през цялата година.
Подхранване:  В периода на образуване на нови издънки, пахиподиума се подхранва със специален течен тор за кактуси, като се добавя във водата за поливане, за да се получи по-слаб разтвор. Не се подхранва повече от един път в месеца.
Влажност на въздуха:  Пахиподиума е устойчив на сух въздух. Но листата му може да се забърсват с влажна кърпа, за да се почистят от прах. При твърде сух въздух в помещението пахиподиума может да бъде нападнат от акари или трипс.
Пресаждане:  През пролетта всяка година. Почвата трябва да е рохка и слабокисела. Сместа е от 1 част листовка, 1 част торф, 1 част хумусна почва, 1 част пясък и парче кирпич. Може да се използват готови смеси за кактуси от магазините. Дренажа е задължителен. До 5-6-тата им година, растенията се пресаждат ежегодно, по-възрастните екземпляри – на три години веднъж.
Размножаване:  От семена, но процеса е много труден в домашни условия.
Предупреждение: Млечния сок на растението е отровен!

Вредители при пахиподиума

Червеният паякообразен  акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина.Средите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба: Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт, водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди, напръскайте с разтвор на актели

Трипс – при висока температура и ниска влажност се появява трипс. На доланата страна на листата трипс снася  многочислени колонии, а на горната страна се появяват светли точки. В крайна сметка, връхната страна на листата става сиво-кафява със сребристи отблясъци. При масово поражение  цялата повърхност на листата става  бледовата и се обезцветява, затова листата потъмняват и падат.  Основно,  трипс нанася вреди по цветовете, които се покриват с петна и се деформират.
Мерки за борба:  Растението трябва да се  напръска , при необходимост и нееднократно с инсектицид ( фитивер, децис, актелик, инта-вир).
Съвети
Пахиподиумите не са капризни растения , но винаги трябва да се помни, че са сукуленти, т. е. не понасят застой на влага в почвата. Самата почва трябва да не е много плодородна и се насипва върху добър дренаж. Обикновена градинска пръст, смесена със същото количество речен пясък, е напълно подходяща.
В периода на активен растеж трябва да се полива обилно, но само при пълно  изсъхване  на пръстта.
През зимата, когато заради слабото слънчево огряване растежът практически спира, вода се дава още по-рядко. Тогава трябва да се внимава температурата да не пада под 15 градуса, за да не пострадат корените.
През лятото растението ще се чувства отлично на балкона, но без възможност да го вали.
Короната трябва да получава максимум слънце, а саксията е добре да се засенчи. Въпреки голямата си непридирчивост пахиподиумът може да заболее или даже да загине.
Ако окапят листата му, незабавно спрете поливането и го възобновете чак след появата на нови листа.
Ако желаете вашият пахиподиум да образува корона още докато е малък, просто повредете върха му - растението ще се разклони.
Помнете: млечният сок на растението е силно отровен! Попадането му в открити рани може да доведе до твърде лоши последици.
 

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама