Семейство лилиеви.  

Родом от тропическа Африка, глориоза е национално цвете на Зимбабве.
Името на Gloriosa Rothschildiana идва от латински и означава чест, слава. Това прекрасно и екзотично цвете е кръстено на барон Z.W. Rothschild, специалист по птиците, който купил цветето от Африка и го показал на изложение на Английското градинарско общество в началото на века.
Цвета се състои от шест деликатно извити венчелистчета, накъдрени по края и оцветени в червено до вишневочервено, преливащи към жълто.

В културата е представено с вида Глориоза разкошна/Gloriosa superba/.Многогодишна лиана изискваща опора. Листата са светло зелени, последователно разположени, тяснокопиевидни, на върха спирално завити подобно на мустаци. Цветовете са единични, големи – до 10 см дължина. Дългите листчета са ярко червени с жълът накъдрен край изтеглен назад към цветоноса.

Съвети по отглеждането

Температура: Глориоза е достатъчно топлолюбива, в период на растеж и цъфтеж е желателно температурата да е около20-22°С.През зимата грудките се съхраняват при температура не по малко от 12°С.  Пролетта, с появата на младите филизи температурата се увеличава постепенно,  не трябва да се носи от прохладно помещение  в гореща стая- рязката смяна на температурата е унищожителена за растението.
Осветление: Добро слънчево осветление, засенчване само на южно изложение в горещите дни.
Поливане:Обилно по време на растеж, почвата трябва да бъде винаги леко влажна. През есента когато листата започнат да жълтеят полива се съкращава. В период на покой грудките не се поливат.
Торене:Пролетта когато младите клончета  пораснат достатъчно може да се подхранва с течна тор за цъфтящи стайни растения. Подхранването се извършва според инструкцията  всяка седмица до приключване на цъфтежа.
Влажност на въздуха: Глориоза обича  влажният въздух затова  е добре да се постави на подложка с вода  и периодично да се оросява.
Пресаждане: Пресаждат се грудките в края на зимата-началото на пролетта, до началото на растежа тъй като корените на глориозия са много крехки и чупливи. Ако започнете да пресаждате когато растението е започнало да расте лесно може да го увредите. Грудките се заравят в земята – слой почва примерно на 2-3 см.

Почва – 1 ч хумус, 1ч торф, 1ч листна, 1ч оборски тор,1ч пясък. Тъй като глориоза расте бързо, то може да я прехвърлите лятото в голяма саксия без да изсипвате почвата.
Размножаване: Семената поникват много леко, но започва да цъфти след 2 години. Млади грудки- цъфти същата година.

Съвети

Глориоза подхожда за остъклени балкони. Лианата може да направи на стената истински килим ако бъде достатъчно светло. В юли-август се образуват  красиви цветове.
Опората  е по добре да се постави в саксията  а ако е удобо поставете саксията до стената с висока опора- мрежа, решетка.
Ако поставяте опората в саксията то това трябва да става по време на присаждане за да не се увредят грудките и коренищата.

Грижи по отглеждането
Глориоза расте бавно и не цъфти-ако светлината не и е достатъчна, ако грудката е била слаба или повредена, ако грудките са съхранявани при много ниска температура.
Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама