Семейство столетникови.

Родината на тези растения са тропическите райони  на  Африка и Азия, Канарские острови.
При избор на драцена за дома е необходимо да прецените колко място ще и бъде предоставено, т.т сред  разнообразните видове драцена има и гигантски   и джуджета и най обикновенни. Изобщо, драцена не се  счита за трудно растение, но всичко зависи от вида. Най невзискателните видове са
Драцена обрамчена , Драцена дракон и Драцена Годсефа –те понасят засенчване и понижение на темперарурата през зимата.
За драцена са нужни елементарни грижи – измиване на листата от прах, подмладяване на старите растения, да се предостави период на покой, които продължава от октомври до януари.

Dracaena deremensis - различаващи се по надлъжните светли и тъмни ивици на листата. Обича светли или полусенчести помещения. Не обича силното слънце и теченията. D.marginata може да вирее и в тъмни места, докато D. deremensis обича светлината. Има и сорт с чисто зелени листа но по разпространени са пъстроцветните. Имат по една или няколко бели или жълти ивици.

Съвети по отглеждането
Температура: Умерена, не по ниска от  15°С, повечето драцена предпочитат прохладно зимуване при 10-12°С.
Осветление: Светло място, полусянка, не понася преки слънчеви лъчи.  За добрият растеж и е нужна интензивна светлина. Пъстролистните форми изискват повече осветление от видовете със зелени листа. Расте добре при изкуствено осветление.
Полив: През лятото обилен, но имайки в предви температурата в помещението. Не понася застояла вода в саксията или пресъхване на почвата. Драцена се отглежда добре на хидропоника.
Торове: В период на растеж от април до август на всеки 2 седмици драцена се подхранва със специални комплексни торове за стайни растения.
Влажност на въздуха: Драцена е устойчива на сухият въздух, но изисква периодично оросяване на листата при съхранение през зимата в стая с централно отопление. Периодично измивайте с топъл душ.
Пресаждане: През пролетта на всеки 2 години. Почва-тежка  торф и листна почва, угорял оборски тор или парникова смес с добавка на пясък. Корените на драцена повечето са разположени в горния почвен слой, затова в саксията се прави по голям дренаж.
Размножаване: Връхните резници ( използвайки хетероауксин и топла почва), парченце от ствола, около 10 см, филизи. Ако отрежете върха на драцена, можете да го поставите в буркан с вода, добавете  няколко парченца дървени въглища. След 3 месеца ще се появят корени и растението се сади в саксия.  На местата на среза на майчиното растени се появяват нови вейки от страничните пъпки.

Проблеми на отглеждането
Кафяви  крайчета или връхчета – сух въздух, студено течение или недостатъчен полив. Кафяви петна на листата – недостатъчен полив

Листата са усукани, меки с кафяви краища- ниска температура. 

Пожълтели листа – при сух въздух, недостатъчно хранителни вещества в почвата(азот).

Жълтеят долните листа- за драцена е характерно да губи долните си листа, при това облистването в горната част си остава. Може само да подмладите  растението като отрежете върха и го вкорените. Също така, може да посадите младата драцена в саксията на старата. В група ще изглеждат много  ефектно.

Светли, сухи петна по листата – прекалено интензивно осветление или слънчево изгаряне.

Вредители по драцена
Най често е нападана от щитовидната въшка и трипс.

Щитоносните въшки имат различни разновидности. Имат полусферична форма или са дълги и плоски. На цвят са от тъмно до светлокафяви. Женските снасят средно по 1 500 - 2 000 яйца. Заболяването, причинено от щитоносните въшки трудно се разпознава - няма струпване на миниатюрни насекоми, не се забелязва някаква особена промяна във външния вид на растението - рядко се появяват тъмни петна по листата.Растението клюмва.
Мерки за борба: Когато растението е по - слабо засегнато, може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца, като се внимава последните да не се разпилеят. Ако заразяването е по - силно, можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно "разтваря" восъкливите насекоми. Може да се използва и специален контактен инсектицид - подходящ е, когато заразеното растение е на балкона или в студена оранжерия. Съществуват и инсектициди, които отравят самите сокове на растението, а оттам и щитоносните въшки.

Трипс – при висока температура и ниска влажност се появява трипс. На доланата страна на листата трипс снася  многочислени колонии а на горната страна се появяват светли точки. В крайна сметка, връхната страна на листата става сиво-кафява със сребристи отблясъци. При масово поражение  цялата повърхност на листата става  бледовата и се обезцветява, затова листата потъмняват и падат.  Основно, трипс нанася вреди по цветовете които се покриват с петна и се деформират.
Мерки за борба:Растението трябва да се  напръска , при необходимост и нееднократно с инсектицид ( фитивер, децис, актелик, инта-вир).

Съвети
През лятото е по добре да се поставят на двора или балкона, засенчена от яркото слънце. Равномерното осветление от всички страни способства за равномерното облистване на растението.
Драцена с широки листа изисква по обилен полив в период на растеж отколкото тази с тесни листа.
Периодично може да разрохквате горния слой почва в саксията пролетта и лятото. Ако горният слой на почвата е покрита с бяла коричка- това е отложен слой соли и трябва да се отстрани и да се замени със свежа почва.
При пресаждането на драцена в свежа почва, добавете освен пясък и парченца дървени(брезови) въглени и 0.5 л тухлени парченца. Въглена предотвратява  развитието на гниене, а тухлата  поддържа рохкавост и събира излишната влага,  драцена не обича излишната влага и застояла вода.
Пъстроцветната драцена се размножава само вегетативно, а зелените и със семена.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама