Семейство столетникови.

Родината на тези растения са тропическите райони  на  Африка и Азия, Канарские острови.
При избор на драцена за дома е необходимо да прецените колко място ще и бъде предоставено, т.т сред  разнообразните видове драцена има и гигантски   и джуджета и най обикновенни. Изобщо, драцена не се  счита за трудно растение, но всичко зависи от вида. Най невзискателните видове са
Драцена обрамчена , Драцена дракон и Драцена Годсефа –те понасят засенчване и понижение на темперарурата през зимата.
За драцена са нужни елементарни грижи – измиване на листата от прах, подмладяване на старите растения, да се предостави период на покой, които продължава от октомври до януари.

Dracaena marginata - листата на тази драцена са много тънки и могат да растат нагоре от стъблото или да падат каскадно надолу за „плачещ” ефект. Малките растения могат да бъдат поставяни на масичка, вместо ваза. Тази драцена обича оскъдното осветление. Равномерно влажната почва е идеална, но по принцип е доста устойчиво растение. Преполиването ще предизвика пожълтяване.

Съвети по отглеждането
Температура: Умерена, не по ниска от  15°С, повечето драцена предпочитат прохладно зимуване при 10-12°С.
Осветление: Светло място, полусянка, не понася преки слънчеви лъчи.  За добрият растеж и е нужна интензивна светлина. Пъстролистните форми изискват повече осветление от видовете със зелени листа. Расте добре при изкуствено осветление.
Полив: През лятото обилен, но имайки в предви температурата в помещението. Не понася застояла вода в саксията или пресъхване на почвата. Драцена се отглежда добре на хидропоника.
Торове: В период на растеж от април до август на всеки 2 седмици драцена се подхранва със специални комплексни торове за стайни растения.
Влажност на въздуха: Драцена е устойчива на сухият въздух, но изисква периодично оросяване на листата при съхранение през зимата в стая с централно отопление. Периодично измивайте с топъл душ.
Пресаждане: През пролетта на всеки 2 години. Почва-тежка  торф и листна почва, угорял оборски тор или парникова смес с добавка на пясък. Корените на драцена повечето са разположени в горния почвен слой, затова в саксията се прави по голям дренаж.
Размножаване: Връхните резници ( използвайки хетероауксин и топла почва), парченце от ствола, около 10 см, филизи. Ако отрежете върха на драцена, можете да го поставите в буркан с вода, добавете  няколко парченца дървени въглища. След 3 месеца ще се появят корени и растението се сади в саксия.  На местата на среза на майчиното растени се появяват нови вейки от страничните пъпки.

Проблеми на отглеждането
Кафяви  крайчета или връхчета – сух въздух, студено течение или недостатъчен полив. Кафяви петна на листата – недостатъчен полив

Листата са усукани, меки с кафяви краища- ниска температура. 

Пожълтели листа – при сух въздух, недостатъчно хранителни вещества в почвата(азот).

Жълтеят долните листа- за драцена е характерно да губи долните си листа, при това облистването в горната част си остава. Може само да подмладите  растението като отрежете върха и го вкорените. Също така, може да посадите младата драцена в саксията на старата. В група ще изглеждат много  ефектно.

Светли, сухи петна по листата – прекалено интензивно осветление или слънчево изгаряне.

Вредители по драцена
Най често е нападана от щитовидната въшка и трипс.

Щитоносните въшки имат различни разновидности. Имат полусферична форма или са дълги и плоски. На цвят са от тъмно до светлокафяви. Женските снасят средно по 1 500 - 2 000 яйца. Заболяването, причинено от щитоносните въшки трудно се разпознава - няма струпване на миниатюрни насекоми, не се забелязва някаква особена промяна във външния вид на растението - рядко се появяват тъмни петна по листата.Растението клюмва.
Мерки за борба: Когато растението е по - слабо засегнато, може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца, като се внимава последните да не се разпилеят. Ако заразяването е по - силно, можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно "разтваря" восъкливите насекоми. Може да се използва и специален контактен инсектицид - подходящ е, когато заразеното растение е на балкона или в студена оранжерия. Съществуват и инсектициди, които отравят самите сокове на растението, а оттам и щитоносните въшки.

Трипс – при висока температура и ниска влажност се появява трипс. На доланата страна на листата трипс снася  многочислени колонии а на горната страна се появяват светли точки. В крайна сметка, връхната страна на листата става сиво-кафява със сребристи отблясъци. При масово поражение  цялата повърхност на листата става  бледовата и се обезцветява, затова листата потъмняват и падат.  Основно, трипс нанася вреди по цветовете които се покриват с петна и се деформират.
Мерки за борба:Растението трябва да се  напръска , при необходимост и нееднократно с инсектицид ( фитивер, децис, актелик, инта-вир).

Съвети
През лятото е по добре да се поставят на двора или балкона, засенчена от яркото слънце. Равномерното осветление от всички страни способства за равномерното облистване на растението.
Драцена с широки листа изисква по обилен полив в период на растеж отколкото тази с тесни листа.
Периодично може да разрохквате горния слой почва в саксията пролетта и лятото. Ако горният слой на почвата е покрита с бяла коричка- това е отложен слой соли и трябва да се отстрани и да се замени със свежа почва.
При пресаждането на драцена в свежа почва, добавете освен пясък и парченца дървени(брезови) въглени и 0.5 л тухлени парченца. Въглена предотвратява  развитието на гниене, а тухлата  поддържа рохкавост и събира излишната влага,  драцена не обича излишната влага и застояла вода.
Пъстроцветната драцена се размножава само вегетативно, а зелените и със семена.

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама