www.parkove.bg / Справочник - Флора / Дизиготека Елегантна - Dizygotheca ..

Дизиготека Елегантна - Dizygotheca elegantissima

Семейство аралиеви.

Изящното растение със сложното име Дизиготека веднага привлича погледите. Тъмнозелените, почти черни, назъбени листа създават пищна дантелена корона. Храстът обикновено слабо се разклонява и достига височина 1.50 м.
Дизиготеката е от голямото семейство Аралиеви, най-известният член на което е женшенът. В родината си – Австралия и Нова Зеландия, расте в условията на постоянно прохладно лято с редовни дъждове и наситен с морска влага въздух. Както всички представители на Аралиевите и това растение цъфти с дребни и невзрачни цветове, а при нашите условия даже и съвсем не цъфти. Това обаче с пълна сила се компенсира от неоспоримата красота на листата.

Дизиготека Елегантна Dizygotheca elegantissima – това е вечнозелено, малко разклоняващо се  дървовидно растение. Листата са на дълги дръжки до 40 см дълги, палцево разположени листчета, от 4 до 11. Листата са дълги, линейни, назъбени,тъмно зелении на цвят. Цветовете са малки и невзрачни, събрани на върха в чадъровидно съцветие.

Съвети по отглеждането
Температура: Температурата в помещението през зимата не бива да е под 16 градуса, но не трябва и да прехвърлила  20 градуса. Не понася течение или резки температурни промени.
Осветление: Дизиготеките не понасят директното слънчево огряване, особено през лятото. Най-добре се чувстват далече от прозореца в светла стая.
Полив: Почвената влага трябва да бъде умерена, не се полива, докато горният почвен слой не е изсъхнал, но забавянето също не е полезно.
Пресаждане: Дизиготеките се пресаждат веднъж на две години. Това става през пролетта. Подходяща почвена смес е от 2 части градинска пръст, 1 част листовка и 1 част пясък. Съдовете, в които ще настаним растенията, трябва да са добре дренирани.
Влажност на въздуха: За доброто развитие на дизиготеките е задължителна високата въздушна влажност. Най-лесно това се постига, като саксията заедно с подложката се постави в широк съд, пълен с вода, върху островче от красиви камъни. Това ще внесе и допълнителен декоративен елемент в интериора.
Торене: През пролетта и лятото е добре да се подхранва веднъж седмично с минерални или органични торове. Трябва да се следи и за евентуална поява на щитоносни въшки и червени акари.
Размножаване: Размножението става с резници. Те се отрязват с остър нож и се засаждат на дълбочина до първия лист. Добре е саксията да се постави в полиетиленов плик на топло място. Така вкореняването е по-сигурно.

Проблеми на израстване

Падат долните листа – недостатъчнно светлина, особено зимата.

Светли, а след това кафяви петна по листата – слънчеви изгаряния от преките слънчеви лъчи.

Расте слабо, листата са малки – недостатъчно хранителни вещества , ако растението  дълго не е пресаждано или не е подхранвано.

Листата падат – ако в помещението е хладно; резки температурни колебания;суха почва.

Вредители
Дизиготека много често е подложена на вредители като паяжинообзуващият червен акар, яервен акар, шитоносна въшка и трипс.
 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама