Екзотичната красавица Дипладения (позната и като Мандевила) произхожда от тропическите гори на Централна и Южна Америка. Там се отглежда и на открито. По тези ширини я наричат "Бразилски жасмин". В нашата климатична зона растението се отглежда като многогодишен саксиен вид, който през лятото се изнася на открито, но със застудяването се прибира в помещение. От рода Дипладения (Dipladenia, Mandevilla) са известни над 120 вида едногодишни или многогодишни лиани. Като декоратвни се отглеждат предимно многогодишни хибридни форми.

Съвети по отглеждането
Температура: Дипладенията обича температура през лятото около 20-25 градуса, през зимата трябва да се държи при около 12-13 градуса, а дипладения лакса при около 10 градуса. През март растенията се пренасят в малко по-топло помещение, където температурата е в границите на 16 градуса. Прохладното презимуване е нужно заради залагането на цветните пъпки и последващият цъфтеж през лятото.
Осветление: Дипладенията е светлолюбива. През лятото се нуждае от пълноценно слънчево огряване, но в най-горещите часове тя се нуждае от засенчване. Тогава ще трябва и по-обилно да поливате растението, за да може субстратът да е винаги влажен.
Поливане: През есента до ранна пролет поливането се разрежда, като не се оставя почвата напълно да изсъхне. От март до август пръскайте често листата, но пазете цветовете.
Торене: За да е здраво растението, от април до септември се нуждае от подхранване през две седмици. Използва се комплексен тор за декоративно-цъфтящи стайни растения.
Влажност на въздуха: В период на растеж от март до август се извършва често оросяване, но така, че  водата да не попада на цветовете.
Пресаждане: Пресажда се всяка година през пролетта от март до април. Почвата трябва да бъде хранителна : 2 части чимовка, 1 част листовка, 1 част торф и 1 част пясък. Добрият дренаж е задължителен.
Размножаване: Дипладенията се размножава чрез резници, които се взимат от върховете на растението през пролетта или началото на лятото. Те се вкореняват в оранжерия или покрито с найлон сандъче в стаята, като температурата, която трябва да осигурите е 18-23 градуса.

Съвети
За да ограничине вертикалния ръст на растението през есента след цъфтежа трябва силно да го подкастрите, тъй като цветове се появяват само на младите филизи.
Дипладенията се среща в различните справочници под названието мандевила. Макар това да са съвършенно различни родове , те си приличат, а и обитават едни и същи райони. Различават се само по строежа на цветовете.
В европейските страни с топъл климат Дипладения превъзходна ( като най студоустойчива) се отглежда на открито , направо в почвата, получило е названието си „чилийски жасмин”.

Проблеми на отглеждането

Листата жълтеят и падат – ако е прекалено студено зимата и горещо през лятототo. Спазвайте режим на поливане през зимата. Избягвайте преполиване.

Листата са бледи, цветовете малки и малко на брой, цъфтежа е кратък- недостатъчна светлина.Слабо засенчване в горещите часове.

Листата бледнеят и увисват, цветовете не се държат дълго и падат – прекалено сух въздух. Поставете саксията на широка подложка с мокър пясък или керамзит и оросявайте растението сутрин и вечер, когато върху него не пада слънцето. Ако саксията е в градината полейте обилно около него.

Растението расте и цъфти слабо ако не му стигат хранителни вещества – подхранването трябва да се провежда  цяло лято. Тъй като при благоприятни условия дипладения  цъфти през цялото лято. При това, всички цветове издържат по 2 седмици на възрастните растения  може да разцъфтят по 50 до 80 цвята. Това е наистина великолепно растение за зимната градина или оранжерия.

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама