Семейство орхидеи.

Родината им е Югоизточна Азия, Австралия , островите в Тихия океан. Обширен род,имащ около 25000- 30 000 вида.  Дендробиум има ярко изразен период на покой. Затова, след като псевдобулбата съзрее и достигне 30-40  см височина , полива напълно се съкращава.
В културата са разпространени няколко вида дендробиум и неговите хибриди, различни по цвят. Като цяло, те се считат за много взискателни на грижи растения.

Дендробиум Париша/ Dendrobium parishii – има дебели,увусващи, членести стъбла около 30-40 см дължина. Цветовете образуват  единични по 2-3 на безлистни стъбла, цветовете от розово до пурпурно. Закръглена, гъстообрасла с власинки устна има две  тъмновиолетови петна. Зимува при 12-15°C.

Съвети по отглеждането
Температура: Дендробиум е топлолюбиво растение, оптималната температура през лятото  е около 22-25°C, а нощната около 15°C. През зимата, в период на покой, при съхранение  на хладно , температурата е около 12°C, взависимост от вида на растението.
Осветление: светлолюбиво, удачно ще е разположението му на изток, запад, а на юг ще му е необходимо  известно засенчване в най горещите часове на деня.
Полив: Обилно по време на растеж през пролетта и лятотото, почвата винаги трябва да бъде влажна. Зимата се полива много ограничено, т.т. практически се съхранява сухо.
Торене: В период на растеж, напъпване и цъфтеж се подхранва със специални  торове за орхидеи.
Влажност на въздуха: Дендробиум изисква влажност на въздуха около 60 % и повече. Затова е добре да го поставите на подложка  с вода или мокри камъчета

Пресаждане: Пресаждането се извършва само тогава, когато корените на орхидеята  започнат да излизат от саксията и растението забавя растеж.   Примерно се пресажда през 3-4 години, саксията не бива да бъде прекалено голяма  иначе растението ще се развива много слабо.Можете да купите почвена смес за орхидеи или да си я приготвите – вземете горния торфен слой и големи парчета борови кори.
Размножаване: Деление и въздушни израстъци, филизи.

Вредители по дендробиум:

Трипс – при висока температура и ниска влажност се появява трипс. На доланата страна на листата трипс снася  многочислени колонии а на горната страна се появяват светли точки. В крайна сметка, връхната страна на листата става сиво-кафява със сребристи отблясъци. При масово поражение  цялата повърхност на листата става  бледовата и се обезцветява, затова листата потъмняват и падат.  Основно,  трипс нанася вреди по цветовете, които се покриват с петна и се деформират.
Мерки за борба: растението трябва да се  напръска , при необходимост и нееднократно с инсектицид ( фитивер, децис, актелик, инта-вир).

Щитоносни въшки- Въшките се заселват по долната повърхост на листата, по летораслите и по стъблата. Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици "медена роса", образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват. Щитоносните въшки са приносители на някои вирусни болести.Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие "медена роса".
Мерки за борба: Отстранява се с влажен тампон и се пръска растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун. Напръскаите с инсектицид ( актелик, карбофос, децис).

Белокрилка: Малка , бяла мушичка , добре видима и с просто око.  Зеленикавите и личинки се разселват на долната страна  на листата, изсмукват клетъчният сок и остават захарни натрупвания. Белокрилките се заселват от долната страна на най-младите листа. През деня те стоят неподвижно и само при обезпокояване (раздвижване на леторастите) се разхвърчават на къси разстояния и отново кацат по долната страна на листата. През нощта са активни и прелитат от едни растения на други. Те избират най-младите листа по върха на растенията или на разклоненията. В една група има по 10-15 и повече яйца в зависимост от културата и степента на окосмяване на листата по долната страна. Ларви, които смучат сок главно по долната страна на листата и по-ограничено - от листните дръжки, стъблата и плодовете.
Мерки за борба: Тя е ефективна, само когато всички мероприятия - агротехнически, химични, биологични, физико-механични и др. са съчетани в единна система и са съобразени с плътността на популацията и възрастовата и структура. Извършва се дву-трикратно третиране през 6-8 дни с контактно действащи инсектициди.


При нарушаване режима на поливане  и влажността на въздуха, днедробиум  заболява  от различни видове петнисти  бактериални и гъбични породи.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама