Семейство Страшникови
Родина Южна Америка. В културата има  един вид - Белопероне капково Beloperone guttata. Неговите тънки и гъвкави клонки достигат до 1м височина, покрити са с меки малки листа и завършват със симпатичен цвят. Впрочем самите цветове не са толкова привлекателни, колкото прицветника, бледо-зелен в началото на цъфтежа, а след това яркочервено-жълт. Той е с форма на удължен клас и може да достигне 15 см дължина. При правилни грижи цъфтенето може да продължи почти цяла година. Като стайно растение белопероне се отглежда много леко.


Съвети по отглеждането

Температура: Умерена. Зимната е минимум  15°С. В силно отопляеми помещения през зимата белопероне може да опада напълно. Лятото се поставят на открито в полусянка.

Осветление : ярка, разсеяна светлина с неголямо количество преки слънчеви лъчи. Поджожда  и западно и източно изложение. Поставяни на юг трябва  да имат сянка в горещите часове.

Полив : обилно от пролетта до есента. Почвата трябва да бъде  винаги влажна. През зимата се полива  ограничено.

Влажност на въздуха : периодично оросяване с топъл душ. При съхраняване през зимата в отопляемо помещение саксията  с белопероне се поставя в подложка с вода.

Пресаждане : всяка година през пролетта. Почва – 1 ч обгоряла тор, 1 ч хумус, 1 ч листовка, 1 ч пясък

Размножаване : от стволови резници, които лесно се вкореняват, практически през цялата година.
Независимо че белопероне не е взискателно стайно растение, то се нуждае от много внимание. Тъй като расте бързо  е необходимо да се поддържа равна корона,за да образува хубави пъпки  се подрязва,отстраняват се повехналите и изсъхнали части и периодично се подхранва  с тор за цъфтящирастения от началото на матр до октомври.

 


Вредители по белопероне


Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с фина паяжина. Отначало повредите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар.
Мерки за борба : Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата. Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. При силни поражения  пръскаите с разтвор на 0.15% разтвор на актелик 1-2 мл/ л.вода

Ако през лятото растението стои на открито, още повече в градината то се пръска проилактично срещу появата на листни въшки. Тези вредитрли  поразяват многочислените съцветия и пъпки и даже  унищожават растението.

Мерки за борба: При откриване на единични екзепляри, се препоръчва механично отстраняване и пръскане на растението със сапунена вода. Можете да напръскате растението с настойка от портокалови кори или настойка от листата на домати. При силнилна засегнатост растенията трябва да се третират с инсектициди ( дерис,ритоверм, децис,актелик, инта-вер) , при силни поражения е добре да се повтори обработката.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама