Семейство змиярникови / Araceae
Змиярникови включват около 3700 растания, обединени в 107 вида. Тяхна родина са топлите тропически страни. Обхващат предимно тревисти двуполови или еднополови растения. Клетъчният сок на някои стайни растения от семейство Змиярникови (Araceae) е опасно отровен. Това са например: дифенбахия (Diffenbachia), аглаонема (Aglaonema), монстера (Monstera deliciosa), филодендрон (Philodendron) и кала (Zantedeschia aethiopica).


Листата на Змиярникови са прости, разположени едно срещу друго и са снабдени с тънки дръжчици. Самите листа са с обшивка в основата, близо до стъблото. Цветовете им са пълни и месести под формата на житен клас. Малките венчелистчета са светлообагрени и плътно прикрепени към цветното стъбълце. Околоцветникът липсва при еднополовите цветя.

Размера на съцветието е от много малък до  огромен.

Големите листа при някои видове имат метален блясък, а други са кадифени с различни оттенъци на зеленото до  пъстро. Формата на листата е  стреловидна,сърцевидна, дланевидна и др.

Известни представители на Змиярникови са: Алоказия, Монстера, Сингониум, Скиндапсус, Спатифилум, Хортензия


Условно можем да отделим три групи в семейство змиевидни: Грудкови,  Лиани и Храстовидни


Грудкови : Основната им особеност е че имат ярко изразен период на покой, в който растението  губи всичките си листа. Такива са Аморфофалос,
Замиакулкас, Каладиум,Сауроматум


Лиани: няма изразен период на покой. Тези растения не се нуждаят  от опора и имат въздухни корени. Можете да ги отглеждате и като ампелни растения. Такива са монстера, сингониум, сциндапсус.


Храстовидни: не се нуждаят от опора , имат и  въздушни корени. Периодът им на покой е изразен или се проявява в спиране на растежа  при определени условия. Такива са : аглоанема, алоказия, антуриум, дифенбахия, спатифилом.


За успешното отглеждане на тези култури от сем.змиярникови е необходимо:
През лятото  поставете саксиите на север,изток или запад а през зимата на южната страна.

 

Съвети :


Да обгърнете стъблата и въздушните корени  с мъх и да ги посипете с почва  в саксиите. Тъй като на повърхността на саксията има много корени мъхът ги държи влажни. Условията за добър растеж и развитие са нормалната стайна температура и не много сух въздух

Пролетта и лятото се подхранват на всеки 2 – 3 седмици. Използват се комплексни минерални торове за стайни растения Пресаждането става през март-април.


Размножават се посредством издънки или стъблени резници.

За повечето змиярови почвата се приготвя от чимовка, прегорял тор, торф, пясък в съотношение 1:1:1:1 .  Да не се използва тежка глинеста почва – тя може да погуби растенията.

Сред предствителите на сем.змиярови има и декоративно-листвени (сциндапсус,филодендрон, монстера,аморфофалис и др.)и декоративно-цъфтящи(антуриум,спатифлюм)


Трябва да се поливат често с филтрирана вода.
През зимата поливането е умерено, докато през лятото то е обилно.( с изключение на сукулентите,(например замиакулкас) за лианите, храстовидните змиярникови  поливането се намалява, обаче почвата не бива да пресъхва. Грудковите, след като окапят листата им не се поливат докато не покарат нови.
Повечето ароидни много лесно се размножават. Лианите се размножават като правят  издънки, резници, въздушни корени.  Грудковите  ароидни с навлизане в периода на растеж започват да образуват луковички (детки). Много ароидни се размножават със семена, обаче това не е при всички родове. Семената много бързо губят кълняемост и затова трябва веднага да се сеят.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама