Семейство змиярникови. Родина Южна Америка
Рядко растение, обичащо  оранжерийните условия – влага и топлина и затова не е получило широко разпространение сред цветарите. Алоказия е красиво стайно растение  с големи  стреловидно- овални ( или сърцевидни) листа, които са не повече от 6-7 см.

Съвети по отглеждането

Температура: Топлолюбиво, през лятото не  по-малко от 20°С,  а през зимата не по-малко от 18°С.
Осветление: слънчелюбиво, през лятото не бива да се излага пряко на слънцето. Алоказия-медно-червена и амазонска, а и трилистника през зимата се нуждаят от допълнително осветление.
Полив: Обилно поливане през лятото, земята не бива да пресъхва. През зимата алоказията се полива много внимателно. За повечето видове мократа почва е унищожение.
Торове: през  пролетта и лятото алоказия се подхранва    през  2-3 седмици, използват се комплесни минерални торове за стайни растения.
Влажност на въздуха:по-често оросяване и измиване на листата.
Пресаждане: почвата за алоказия трябва да бъде хранителна, пресаждат се през 2 год.  Не трябва да се използва тежка глинеста почва. 1 част горска, 1 част хвойна, 1 част торф, 0.5 части пясък. За алоказия медна и амазония в почвата се добавя кора от хвойнови видове.
Размножаване: делението при пресаждане, а също така леторасти, резници.
Забележки: топлината и високата влажност не са единствените изисквания на алоказия, често се забравя, че тези растения се нуждаят от разсеяна светлина, която обикновенно е недостатъчна през зимата. При недостатъчно светлина листата са малки и неизразителни.


Проблеми при отглеждането:
Сухи и кафяви краища на листата – прекалено сух въздух, недостатъчно влага.
Крайчетата на листата жълтеят – при поливане с твърда или хлорирана вода, при недостиг на хранителни вещества  в почвата и излишен азот.
При нарушение на температурния режим и поливането започва  дървесно гниене.


Насекоми при алоказия
Най често се среща листната въшка и червеният акар. Причина за това е сухият въздух и високата температура. При откриването на насекоми е неоходимо да измиете листата и стъблата със сапунен разтвор. При по-силни увреждания пръскайте с разтвор на актелик.

 

 

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама